Salariul mediu in Romania va ajunge in 2010 in jurul valorii de 490 de euro, ceea ce inseamna ca ritmul de crestere a castigurilor din urmatorii trei ani va fi sub jumatate din cel inregistrat in perioada 2004-2007, rezulta dintr-o ampla analiza a Business Standard.
Veniturile vor mai creste cu procente spectaculoase doar pentru pozitiile de entry-level sau pentru muncitorii necalificati (25-30% pe an), unde diferentele care ne despart de restul Europei sunt inca foarte mari. In cazul pozitiilor de top management, ritmul de crestere va fi de maximum cinci-zece procente anual.
“Salariile la nivel de middle si top management sunt deja aliniate celor din Vest. In urmatorii trei ani, se va resimti o crestere semnificativa pentru zona de salarii a celor fara experienta, care la nivel local sunt remunerati mult sub Occident”, spune Panos Manolopoulos, managing partner al firmei de resurse umane Stanton Chase.
Reprezentantii sindicatelor sunt cei mai optimisti cu privire la nivelul salariului mediu net din 2010 - ei il situeaza in jurul sumei de 550 de euro. Recrutorii si consultantii in resurse umane se asteapta ca evolutia salariala sa fie de circa 15% anual, ceea ce inseamna ca vom ajunge la un salariu mediu de 490-500 de euro. Angajatorii sunt mai rezervati si estimeaza o valoare medie de 430-450 de euro. Cea mai sumbra estimare provine de la Comisia Nationala de Prognoza, unde salariul mediu net din Romania nu va depasi, in 2010, pragul de 420 de euro.
Daca in 2004 salariul mediu net era de circa 150 de euro, nivelul atins in octombrie 2007 este dublu - 320 de euro. In ciuda prognozelor moderate ale firmelor de consultanta, care realizeaza studii salariale, costurile companiilor locale cu forta de munca in 2006 si 2007 au fost printre cele mai mari din spatiul UE. Cu toate acestea, tara noastra se afla inca departe de venit