Esecul negocierilor dintre Belgrad si Pristina privind statutul provinciei separatiste Kosovo pune sub semnul incertitudinii evolutia regiunii, in conditiile in care liderii etniei albaneze au amenintat ca vor proclama unilateral independeta. Reprezentantii kosovari au inceput deja discuţiile cu partenerii lor occidentali cu privire la pasii de urmat pentru declaratia de independeta, care va avea loc "in cel mult patru luni", noteaza Reuters.
Statele Unite si cele mai multe dintre statele membre ale Uniunii Europene par gata sa recunoasca un Kosovo independent. Unele tari ale Uniunii, printre care si Romania sunt rezervate si doar o tara din spatiul comunitar, Cipru, se opune cu vehementa, pe motiv ca ar putea crea un precedent periculos.
Pe de alta parte, Serbia si Rusia au anuntat ca vor considera proclamarea independentei provinciei Kosovo, fara aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, drept un pas ilegal si au solicitat mediatorii internationali "sa reintoarca procesul in cadrul legal".
Serbia nu da Kosovo pentru UE
De asemenea, vicepremierul sarb Bojidar Djelici a anuntat luni ca Serbia nu va accepta sa piarda Kosovo in schimbul aderarii la Uniunea Europeana. "Nu exista schimb Kosovo contra Europei. Belgradul nu il va accepta niciodata si nimeni nu i-a cerut-o niciodata", a declarat Djedici, in cadrul unui consiliu de ministri ai Uniunii Europene care a avut loc la Bruxelles. Reuniunea a avut ca scop definirea unei pozitii comune cu privire la statutul Kosovo.
De aceeasi parere este si premierul Serbiei, Vojislav Kostunica, care a declarat dupa ultima runda de negocieri esuate ca tara sa pregateste un plan pentru eventualitatea unei declarari unilaterale a independentei de catre Kosovo. El a precizat insa ca este vorba de o actiune pasnica, desi NATO a anuntat ca va mentine in Kosovo 16.000 de militari, p