» Guvernul intentioneaza
sa finanteze deficitul rezultat din contributiile la pensiile private prin obligatiuni de stat pe termen lung.
» Impactul bugetar al aplicarii celui de-al doilea pilon
al sistemului de pensii
nu va fi substantial in 2008,
dar va ajunge
la 1% din PIB in 2016.
Guvernul si-a anuntat intentia de a finanta, prin emisiuni de obligatiuni pe termen lung, deficitul bugetului pensiilor de stat, rezultat din directionarea unei parti a contributiilor angajatilor catre fondurile private de pensii. Administratorii pensiilor private spun ca prin plasamentele pe care le vor putea efectua in respectivele obligatiuni, resursele financiare disponibile ale fondurilor se vor pastra in tara.
Ei avertizeaza insa ca listarea la Bursa a obligatiunilor trebuie urgentata, pentru ca acestea sa poata deveni un instrument financiar in care sa poata plasa banii contribuabililor la fondurile de pensii private.
Deficitul asigurarilor sociale se adanceste
In primul an de activitate a pietei pensiilor private, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale, pe care o plateste fiecare angajat, va ajunge in administrare privata. Cota va creste cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana la atingerea valorii de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani, pana in 2016. Desi, potrivit Guvernului, impactul aplicarii celui de-al doilea pilon al sistemului de pensii private nu va fi substantial anul viitor – valoarea contributiilor redirectionate catre fondurile private va insemna doar 0,19% din PIB –, in 2016 ea va creste substantial, atingand 1% din PIB-ul anului respectiv.
Deficitul rezultat va fi finantat prin emisiunea interna de obligatiuni de stat pe termen lung, "in vederea consolidarii curbei de randament al titlurilor de stat si a adancirii gradului de dezvoltare