Fie ca sunt consultanti, antrenori sau terapeuti, cei care lucreaza cu partenerii unei afaceri isi descriu job-ul ca fiind un fel de consiliere maritala (marriage counselors). Acesti “terapeuti de business” sunt ultima solutie de a salva un business si a recrea relatii de incredere intre parteneri, pentru ca, in fond, echipa este cea care ridica sau nu un start-up de succes, scrie The New York Times.
Dupa noua ani ca parteneri in afacerea Picture This Television, o companie de productie TV castigatoare a unui premiu Emmy, Marcia Mulé si Bryan Scott au apelat la un consultant in afaceri. Motivul? Cei doi simteau ca se afla intr-o etapa in care simtau ca nu mai puteau avansa din punct de vedere profesional.
“Parteneriatele in afaceri prezinta de obicei o rata ridicata de esec”, spune Kathi Elster, care detine, impreuna cu Katherine Crowley, compania de consultanta K Squared Enterprises. “Ne place sa lucram cu acestia inainte de a forma un parteneriat, sa fim siguri ca persoanele respective se pot asocia intr-o afacere. Majoritatea fac acest lucru pentru ca nu vor sa inceapa o afacere pe cont propriu, iar acesta nu este un motiv suficient de bun”, sustine Elster, de asemenea co-autoare a publicatiei intitulate sugestiv “Working with you is killing me”.
Cand Mulé si partenerul ei, Scott, au apelat la serviciile companiei K Squared Enterprises, sesiunile de “terapie” au devenit un refugiu pentru cei doi parteneri. “Am realizat ca daca nu suntem puternici, compania noastra nu o sa fie puternica. In momentele de panica, terapia ne ajuta sa ne revenim”, afirma Mulé. Terapia a mers atat de bine, incat cei doi au cooptat deja in echipa un al treilea partener, implicandu-l in acest proces.
Asemanator cuplurilor care si-au imbunatatit relatiile cu ajutorul terapiilor maritale, partenerii de afaceri care au dat de gustul coaching-ului de business declara