Oficialii de la Washington vor să îngheţe dobânzile la creditele ipotecare "subprime", pe o perioadă de cinci ani, ca să-i ajute pe americanii aflaţi în pericol de a-şi pierde casele. Prin Oficialii de la Washington vor să îngheţe dobânzile la creditele ipotecare "subprime", pe o perioadă de cinci ani, ca să-i ajute pe americanii aflaţi în pericol de a-şi pierde casele.
Prin planul menit să ajute peste un milion de americani cu ipoteci problematice, administraţia Bush şi industria creditelor ipotecare s-au înhămat la un proiect cel puţin controversat, spun analiştii.
Şi asta pentru că ei ar trebui să decidă cine pierde şi cine câştigă din criza creditelor ipotecare, dar şi pentru că ceea ce pare acum o soluţie ar putea avea, de fapt, şi efecte secundare negative.
La sfârşitul săptămânii trecute, liderul de la Casa Albă, George W. Bush, şi Henry Paulson, secretarul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, au prezentat planul prin care statul încearcă să-i ajute pe proprietarii americani de case care sunt ameninţaţi de creşterea ratelor lunare şi, implicit, de incapacitatea de plată. Astfel, statul şi băncile au creat un program care prevede îngheţarea dobânzilor la creditele ipotecare subprime timp de cinci ani.
"Planul prezentat va micşora impactul asupra pieţei imobiliare şi asupra economiei americane. Dar nu este un glonte de argint. Avem de a face cu o problemă dificilă, la care nu există o soluţie perfectă", a spus Paulson. Bush a adăugat că planul realizat de Trezoreria SUA nu are scopul de a ajuta creditorii, speculatorii sau pe cei care au ştiut că nu-şi vor permite casele pe care şi le-au cumpărat.
Numai unii debitori vor primi ajutor
Oficialii americani au estimat că, în următoarele 18 luni, în jur de 500.000 de oameni îşi pot pierde locuinţele pe care le-au ipotecat, pentru că termenele la care beneficiau de dobânz