Bulgaria a luat faţa Letoniei şi a urcat pe primul loc într-un top al creşterii preţurilor proprietăţilor rezidenţiale. Clasamentul este realizat de către firma de consultanţă imobiliară Knight Frank şi include 29 de ţări din toată lumea. Dacă, până la jumătatea anului, ţările baltice conduceau clasamentul Knight Frank Global House Price Index, în trimestrul al treilea Bulgaria a devansat Letonia şi a urcat pe prima poziţie. Aceasta în pofida îngrijorărilor privind supraoferta de locuinţe în unele regiuni ale ţării, în special în staţiunea montană Bansko şi anumite destinaţii de pe coasta Mării Negre.
Astfel, ritmul anualizat de creştere a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în Bulgaria s-a plasat la 30,6%, iar, în Letonia, la 10,2%. În trimestrul al treilea al anului 2006, Bulgaria a consemnat un ritm anualizat de creştere a preţurilor locuinţelor de 14%, în timp ce în Letonia, avansul s-a plasat la 5,9%. Scăderea foarte puternică este justificată de amplificarea îngrijorărilor privind supraevaluarea capitalei letone, Riga.
Creştere de 8,2% în trimestrul III
Bulgaria este urmată în clasament de Singapore, cu un avans al preţurilor de 27,6%. Creşteri semnificative s-au înregistrat şi în Africa de Sud (14,4%), Islanda (13,8%) şi Noua Zeelandă (11,8%), care completează primele cinci din cele 29 de locuri ale ierarhiei. Japonia, Irlanda şi Germania sunt cele trei ţări incluse în clasament care au înregistrat scăderi ale preţurilor, de 0,5%, 0,9% şi, respectiv 3,4%. La nivel mondial, preţurile proprietăţilor rezidenţiale din cele 29 de ţări au înregistrat un ritm anualizat de creştere de 8,2% în trimestrul al treilea al acestui an, faţă de 9,6% în perioada similară a anului 2006, majorarea ratelor dobânzilor şi înăsprirea condiţiilor de creditare în multe ţări europene fiind principalii determinanţi ai acestei încetiniri. (E.C.)
Bulgaria a lua