Pierderile masive cu care se confrunta bancile americane si scaderea sectorului imobiliar ar putea trage in jos economia SUA.
Profitabilitatea corporatiilor americane se afla in recesiune, intreaga economie riscand sa le urmeze exemplul, scrie Bloomberg. Scaderea vanzarilor si cresterea costurilor pentru energie si forta de munca au determinat companiile americane, de la Bearn Stearns pana la Pitney Bowes, sa-si reduca cheltuielile si sa recurga la concedieri masive.
Eforturile acestora de a impiedica erodarea continua a profiturilor mareste riscul ca intreaga economie americana, deja slabita de cel mai accentuat declin al pietei imobiliare din ultimii 16 ani, sa intre in recesiune.
"Recesiunea in ceea ce priveste profitabilitatea companiilor a sosit", spune David Rosenberg, economist la banca Merill Lynch. "Cel mai probabil, in 2008 vom asista la recesiunea intregii economii", a adaugat el.
Profitul total al companiilor, masurat de Departamentul Comertului, a inregistrat, in trimestrul trei, o scadere de 19,3 miliarde de dolari fata de trimestrul doi, dupa ce veniturile de pe piata americana au coborat cu 41,2 miliarde de dolari. Pierderile inregistrate pe piata americana au fost insa compensate de exporturile impulsionate de deprecierea monedei americane. Iar ultimul trimestru anunta rezultate si mai dezastruoase.
"In trimestrul anterior tendinta s-a modificat, dar in sensul unei inrautatiri a situatiei", a declarat Joseph Quinlan, strateg al Bank of America.
"Declinul veniturilor inregistrate in urma activitatilor de pe piata americana este intr-o faza incipienta, avand capacitatea de a deveni suficient de puternic pentru a inabusi valoarea exporturilor", a adaugat el.
Caterpillar, cel mai mare producator mondial de buldozere si excavatoare, a socat investitorii in momentul in care a anuntat, in octombrie, ca e