Theodor Stolojan este încrezător că oamenii vor vota cu PDL, pentru că au făcut-o de fiecare dată când un partid le-a oferit o alternativă clară. Sursa: Codrin PrisecaruSursa: Codrin PrisecaruSursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Mircea Marian: De ce v-aţi grăbit atât de mult cu această fuziune?
Theodor Stolojan: Sunt câteva argumente. În primul rând necesitatea de a crea acest partid de centru-dreapta, ca o alternativă la stânga nereformată, plus fărâmiţarea dreptei. Ce au arătat aceste alegeri? Nici Partidul Democrat, singur, nu se află la 40% sau 35%, ci la 28%, şi nici noi, singuri, nu putem să emitem pretenţii că, într-un an, devenim o forţă foarte puternică. Deci, avem nevoie în România de un partid puternic pe centru, centru-dreapta.
În al doilea rând, era exclus să mai încercăm o formulă de alianţă. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat cu Convenţia, Alianţa. Uitaţi-vă şi la acest guvern, incompetent, abuziv şi corupt, o frână pentru România.
Ioana Lupea: PNL a obţinutpeste 13%. Este un procent bunpentru un guvern abuziv şicorupt...
Pentru că este un guvern la putere, care a adoptat foarte rapid metoda guvernării 2001- 2004, de a face patru, cinci rectificări de buget într-un an. Distrug orice idee de democraţie. Adopţi o ordonanţă de urgenţă, împarţi cum vrei banii publici. Ordonanţa devine efectivă din momentul în care se publică în Monitorul Oficial. Băieţii se apucă şi cheltuiesc banii şi ajungi în parlament, care doar pune ştampila, pentru că efectiv nu mai are ce să facă.
M.M.: Este adevărat că, dacănu vă grăbeaţi, această fuziunenu s-ar mai fi realizat?
Exista riscul ca, ajunşi în competiţia pentru locale, tensiunile să fi devenit foarte mari între cele două partide şi să nu mai putem face niciun fel de construcţie politică.
M.M.: Existau deja tensiuni,pentru că analizele rezultatelor