Cat vom castiga anul viitor? Se va adanci deficitul de specialisti? Cum vom face recrutare? Ce impact vor avea pensiile facultative in pachetul salarial? La ce traininguri mergem?
Ce salarii vom avea anul viitor?
Expansiunea companiilor, combinata cu deficitul de forta de munca, face ca presiunea asupra salariilor sa se generalizeze. Practic, orice crestere a afacerii trebuie sustinuta cu forta de munca suplimentara sau prin eficientizarea celei existente. Si intrucat al doilea proces presupune o anumita expertiza si o investitie de timp semnificativa, majoritatea companiilor se bazeaza pe recrutare externa.
"In conditiile evolutiei nivelului inflatiei din acest an, pragul initial de 3,9% fiind revizuit de catre Banca Nationala la un nivel de 5,7% pentru anul 2007, putem considera ca ajustarea salariala totala aferenta anului 2008 se va ridica la aproximativ 15%. Se preconizeaza, de asemenea, modificari in nivelul contributiilor sociale, de aceasta data in sensul scaderii lor, care vor mai reduce din presiunea costurilor salariale", explica Oana Munteanu, senior consultant in cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC).
In primele noua luni ale acestui an, salariul mediu net a crescut cu 30% in euro.
Daca anul acesta salariile pentru pozitii de top management au avansat cu 20-30%, anul viitor marjele de crestere pentru astfel de joburi vor fi cuprinse intre 10 si 15%, spune si Mihaela Damian, partener si asociat al firmei de executive search Stanton Chase Romania. "Salariile directorilor de fabrica ar trebui sa creasca anul viitor, intrucat aceasta zona de management a fost neglijata la capitolul cresteri salariale. In acelasi timp, asteptarile angajatorilor sunt foarte mari de la aceste pozitii", apreciaza Damian.
"Cum in piata nu exista suficiente resurse calificate disponibile, ele trebuie 'furate' de la alte c