Zilele lui Tudor Chiuariu la sefia Ministerului Justitiei erau numarate chiar de la numirea in functie. Doar liberalii Calin Popescu-Tariceanu, Bogdan Olteanu si Relu Fenechiu, nasii politici ai tanarului incompetent si impertinent, isi imaginau ca va rezista pana la finalul guvernarii Tariceanu II. La fel de putini isi inchipuiau insa ca va lasa in urma o ruina: razboi in sistemul de justitie, impiedicarea anchetelor cu mijloace politice, timorarea magistratilor si directorilor din surbordine.
Tudor Chiuariu si-a indeplinit partial mandatul dat de cei mai sus-mentionati, distrugerea mostenirii Macovei. Odata incheiata misiunea, mai avea sa desfiinteze DNA, si amenintat cu suspendarea din functie de catre Traian Basescu, a apelat la „retragerea Seres”, demisia. Opera lui Tudor Chiuariu va fi premiata in ianuarie de Comisia Europeana cu un raport negativ asupra functionarii justitiei si statului de drept in Romania. Iar in vara va fi recompensata, daca nu se repara ceva, cu activarea clauzei de salvgardare pe justitie. Tudor Chiuariu va fi salvat de uitarea bine-meritata: altfel, ar fi ramas doar un nume pe coperta unui dosar penal.
Conflictul politic permanent intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu a facut ca ministere-cheie sa schimbe doi, trei, chiar patru ministri. Un efect distrugator asupra functionarii institutiilor si asupra reformelor in domenii importante ca armata, educatie, finante. Eliminarea PD de la guvernare si utilizarea de catre presedinte a dreptului de a suspenda ministri suspectati de coruptie a dus la remanieri succesive si fortate.
Numai amenintarea cu suspendarea a schimbat trei ministri - Codrut Seres, Decebal Traian Remes, Tudor Chiuariu - si se pregateste al patrulea, cel al muncii, Paul Pacuraru. Lui Teodor Atanasiu, cel care a inaugurat lista rusinii si primul „suspendat”