Mai mulţi jurişti români - judecători, consilieri de pre-aderare, manageri publici din cadrul CSM, MJ şi al Curţilor de Apel Galaţi şi Braşov - au participat la Haga, la programul inter-activ de pregătire profesională „Administrarea justiţiei din perspectiva organizatorică şi a politicilor aferente”, organizat de Guvernul olandez. Principalul scop al programului a fost acela de a îi pregăti pe participanţi în domeniul administrării justiţiei – din perspectiva celor mai bune practici europene - concomitent cu consolidarea cooperării dintre magistraţii şi funcţionarii publici europeni, pe diferite domenii.
Au fost reprezentate 11 state, eligibile din perspectiva criteriilor de sprijin stabilite de guvernul olandez (cele care au aderat in ultimul „val” la UE, România şi Bulgaria, precum şi Croaţia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Moldova, Ucraina, Belarus, Turcia şi chiar Maroc). În finalul programului de pregătire, delegaţiile statelor reprezentate au participat la un concurs de proiecte privind administrarea justiţiei şi aplicarea principalelor obiective de reformă. Juriul a fost compus din oficiali olandezi (directori generali din Ministerul Justiţiei, profesori universitari).
Republica moldova s-a situat pe locul secund
Locul întâi a fost câştigat de România ( proiect prezentat de dr. Simona-Maya Teodoroiu, şef Departament Programe în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii), care a redactat şi susţinut un proiect de implementare viitoare a Strategiei de comunicare şi relaţii publice a sistemului judiciar, care să conducă la creşterea transparenţei sistemului judiciar, a imaginii sale publice, la îmbunătăţirea comunicării interne şi externe, în special cu cetăţeanul român şi mass media.
România a fost urmată de Republica Moldova – care a prezentat un proiect de creare a unui mecanism de monitorizare a respectării drepturilor omului şi e