Numărul sibienilor care vor să lucreze în străinătate a scăzut de zece ori. Sursa: Călin Ilea
Vremurile în care sibienii se îngrămădeau la „forţele de muncă” pentru a prinde un loc la cules de căpşuni sau castraveţi prin Spania au rămas amintiri. Cozile interminabile din trecut de la Oficiul pentru Migrarea Forţei de Muncă, organism absorbit apoi de Asociaţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), s-au micşorat de la un an la altul, iar acum au dispărut definitiv.
Totul a culminat în cea de-a doua jumătate a acestui an, când de la Sibiu s-au înscris la selecţia pentru un loc de muncă mai puţin de zece persoane. „În luna octombrie a acestui an, la prima selecţie pentru domeniul agricol - Spania, din Sibiu au participat şapte persoane, dintre care doar una a fost selectată de către angajatorul spaniol” a declarat directorul executiv de la AJOFM Sibiu, Mircea Creţu.
La selecţia de astăzi ce va avea loc la Târgu-Jiu, pentru campania de cules de căpşuni de anul viitor, numărul sibienilor dornici să ajungă în peninsula iberică a mai crescut, dar este departe de cifrele din anii trecuţi. „Vor fi prezente la Târgu- Jiu 30 de persoane ce provin din localităţi ale judeţului Sibiu. Interesul este destul de scăzut” a mai spus directorul Creţu.
De zece ori mai puţini
Cifrele oferite de AJOFM Sibiu în privinţa celor care s-au înscris pentru un loc de muncă în străinătate în 2006 şi 2007 spun totul despre interesul sibienilor pentru astfel de slujbe. Miile de sibieni dornici să plece în străinătate la muncă prin 2000-2002 s-au transformat apoi în câteva sute prin 2005-2006, iar la ora actuală au ajuns să fie câteva zeci de persoane.
„În 2006 am avut înregistrate în baza de date 310 persoane ce au dorit să lucreze în străinătate. Acum, până la finele lui noiembrie, avem înregistrate 38 de pers