Prin modificările aduse Legii gazelor, statul recunoaşte proprietatea privată asupra investiţiilor în transportul gazelor. Transgaz nu va mai fi unicul operator al reţelei de transport al Prin modificările aduse Legii gazelor, statul recunoaşte proprietatea privată asupra investiţiilor în transportul gazelor.
Transgaz nu va mai fi unicul operator al reţelei de transport al gazelor naturale. Guvernul a modificat recent Legea gazelor 351/2004, dând posibilitatea investitorilor privaţi să realizeze sisteme de transport sau de tranzit alternative. Reprezentanţii Ministerului Economiei spun că modificările au fost impuse de nevoia de siguranţă în furnizarea gazelor naturale şi pentru diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale.
Ideea de a deschide sistemul de conducte de transport al gazelor către segmentul privat nu este nouă. Ea a fost vehiculată încă de anul trecut, de fostul ministru al economiei Codruţ Şereş, care preciza că modifcările sunt în conformitate cu aquisul comunitar.
Acesta elaborase un proiect de act normativ, prin care se recunoştea proprietatea privată asupra investiţiilor în conducte de transport al gazelor. Scopul era atragerea investitorilor privaţi pentru extinderea sistemului de conducte, în condiţiile în care existau din ce în ce mai multe solicitări în acest sens, iar statul nu îşi permitea cheltuieli atât de mari.
Modificarea Legii gazelor în acest sens s-a realizat însă abia acum, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 122 din 31 octombrie 2007. Noile prevederi stipulează că "transportul gazelor naturale reprezintă activitatea organizată pentru vehicularea gazelor naturale prin sistemul naţional de transport sau prin alte sisteme de transport".
"Modificarea a fost impusă de necesitatea asigurării siguranţei în furnizarea gazelor naturale şi diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale. S-au crea