Urmarirea penala si judecarea fostilor membri ai Guvernului pentru infractiuni savarsite in exercitiul functiei lor intra sub incidenta Legii responsabilitatii ministeriale, nu a dreptului comun, potrivit unui proiect al Guvernului, adoptat marti de Comisia juridica.
Potrivit textului Guvernului "urmarirea penala si judecarea fostilor membri ai Guvernului pentru infractiuni savarsite in exercitiul functiei lor se efectueaza potrivit normelor de procedura prevazute de prezenta lege". Senatorii Comisiei juridice au adoptat, in unanimitate, raportul favorabil textului Guvernului, fara amendamente.
Scoaterea fostilor membri ai Guvernului de sub incidenta Legii responsabilitatii ministeriale a fost facuta prin ordonanta 3/2005, data de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, pe baza cerintelor recomandarii Raportului Grupului de State impotriva Coruptiei al Consiliului Europei (GRECO), adoptat in 2004.
Potrivit articolului 12 din Legea responsabilitatii ministeriale, numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.
Legea responsabilitatii ministeriale a fost modificata, in urma cu cateva luni, printr-o ordonanta data de ministrul demisionar al justitiei, liberalul Tudor Chiuariu, care desfiinta Comisia de la Cotroceni pe care seful statului o consulta inainte de a aviza inceperea urmaririi penale a unui ministru fost sau in functie si restrangea dreptul presedintelui in acest sens.
CCR a admis, pe 27 noiembrie, sesizarea Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea ordonantei de modificare a comisiei de la Cotroceni si a unei parti din Legea raspunderii ministeriale.
In motivatia Curtii se arata ca multe din prevederile legale restrangeau "pana la anihilare" dreptul co