» Exporturile au crescut cu 17,2% in primele zece luni datorita influentei pozitive a unui leu mai slab.
» Un curs situat intre 3,60 si 3,80 lei/euro ar fi mai aproape de ceea ce au nevoie exporturile pentru a fi competitive, spune Ionut Dumitru.
Devalorizarea leului din a doua parte a anului a sustinut exporturile, care au crescut in octombrie cu 17,2%, insa pentru a atenua dezechilibrul masiv al balantei comerciale externe cursul de schimb ar trebui sa oscileze intre 3,60 si 3,80 lei/euro, spune Mihai Ionescu, oficial al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR).
Exportatorii viseaza un euro la 3,80 lei
"E o dovada de necontestat ca toate necazurile deficitului comercial vin de la cursul de schimb al leului, care a descurajat masiv exporturile. Acum cand in a doua parte a anului cursul si-a revenit in favoarea exporturilor. Un leu mai slab a crescut capacitatea de export a Romaniei. Un curs situat intre 3,60 si 3,80 lei/euro ar fi mai aproape de ceea ce au nevoie exporturile pentru a fi competitive. In plus, acest curs nu trebuie sa mai prezinte si fluctuatii majore", spune Mihai Ionescu, care este si presedintele Consiliului Exportatorilor Romani.
"Chiar daca tipa exportatorii ca doresc un curs ideal de 4 lei/euro, cred ca un nivel usor mai ridicat decat cotatia actuala a leului reflecta fundamentele economiei. Deprecierea leului a avut un efect pozitiv asupra exporturilor, iar daca moneda nationala ar evolua in intervalul 3,50-3,60 lei/euro, sunt sanse mari pentru temperarea deficitului contului curent, principalul dezechilibru al economiei", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
Desi statistica arata ca exporturile au crescut in octombrie, evolutie care poate fi atribuita unui leu mai slab favorabil exporturilor, trebuie analizata structura acestora, spune Ro