O distinctie de genul "masina anului" salta in mod simtitor vanzarile autoturismului in cauza. Acesta ar fi un avantaj. In Europa lucrurile sunt clare: Fiat 500 este o astfel de masina. In Romania, insa, lucrurile sunt mai complicate. Doua asociatii, Asociaţia Presei Auto din Romania (APAR) si Uniunea Ziaristilor si Editorilor Auto din Romania (UZEAR) se razboiesc de ceva ani pe dreptul de acordare a unui astfel de premiu. Asa se face ca in acest an Kia Cee"d a fost desemnata atat "masina anului in Romania", cat si "masina anului 2008".
Informatia pe scurt: 1. Titulatura de "masina anului" imbunatateste cifra vanzarilor autoturismului in cauza 2. Daca in Europa, exista un singur astfel de premiu acordat unei masini, in Romania sunt doua asociatii de profil care acorda acest premiu. 3. Astfel, Kia Cee"d a fost desemnata in acest an atat "masina anului in Romania" cat si "masina anului 2008". 4. Asociaţia Presei Auto din Romania (APAR) si Uniunea Ziaristilor si Editorilor Auto din Romania (UZEAR), doua asociatii de ziaristi care acorda aceste premii se cearta pe drepturile inregistrate la OSIM – Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.
"Concursul este un catalizator. Masina care primeste acest titlu va avea o crestere in vanzari". Aceasta este una din mizele concursului "masina anului" dupa cum marturiseste pentru HotNews.ro, Mihai Heimann, presedintele UZEAR, una dintre asociatiile de ziaristi care a acordat acest premiu in acest an, in Romania.
Povestea evenimentului "masina anului" incepe inca din anul 1998, cand organizator a fost Asociaţia Presei Auto din Romania (APAR). Dupa o vreme, o parte din membrii acestei asociatii s-au desprins de aceasta, formand Uniunea Ziaristilor si Editorilor Auto din Romania (UZEAR). Pentru ca ambele asociatii au vrut sa-si pastreze dreptul de a organiza acest eveniment, in anul 2000, la diferenta de