Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a cerut marti Senatului, printr-o scrisoare, sa se pronunte daca se justifica cererea DNA de incepere a urmaririi sale penale. Pacuraru ar vrea ca Senatul sa ceara presedintelui Traian Basescu sa trimita camerei legislative documentele DNA, pentru evaluarea temeiniciei si a veridicitatii acuzatiilor. Potrivit lui Ioan Stanomir, specialist in drept constitutional, solicitarea ministrului este un act abuziv, iar documentele pot fi trimise catre Senat doar daca Ministerul Public va solicita ridicarea imunitatii parlamentare.
"Paul Pacuraru se prevaleaza de calitatea sa de parlamentar, care ii aduce un anumit grad de protectie prin imunitatea parlamentara. El, ca persoana, nu poate cere ca actele din dosarul sau sa fie trimise undeva, iar acestea oricum nu pot ajunge la Senat decat daca Ministerul Public va sesiza camera parlamentara pentru ridicarea imunitatii parlamentare", a declarat Stanomir pentru HotNews.ro.
Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Constitutia Romaniei, art. 72, alin 2 In sprijinul afirmatiilor sale, Stanomir a citat Constitutia Romaniei, care prevede ca incuviintarea camerei din care face parte parlamentarul este necesara doar in cazul in care se cere perchezitia, retinerea sau arestarea acestuia. "Nicio masura de urmarire penala nu trebuie avizata de nicio camera a Parlamentului", a precizat el.
In scrisoarea trimisa Senatului, ministrul Muncii a cerut “deschiderea procedurii de autorizare a analizei" care sa decida daca faptele penale de care este acuzat de DNA exista si daca se impune urmarirea sa penala. In sprijinul sau, Pac