Liderul libian Muammar Ghaddafi a sosit, ieri, în Franţa, la invitaţia preşedintelui Nicolas Sarkozy.
Vizita oficială - prima după revenirea Libiei în rândul comunităţii internaţionale - a generat un adevărat scandal public în interiorul conducerii politice de la Paris, după ce voci din guvern au lăsat să se înţeleagă că dezaprobă invitaţia adresată fostului susţinător al terorismului.
Rama Yade, ministru-secretar de stat pentru Drepturile Omului în cadrul MAE francez, l-a criticat în termeni deosebit de duri pe oaspetele prezidenţial, care a redevenit un lider politic frecventabil în 2003, după ce a reununţat la programul de înarmare nucleară şi la susţinerea terorismului internaţional. „Colonelul Ghaddafi trebuie să înţeleagă că ţara noastră nu este un preş pe care un lider, terorist sau nu, îşi poate ştearge picioarele de sângele victimelor sale. Franţa nu ar trebui să accepte acest sărut al morţii“, a afirmat Yade pentru „Le Parisien“. Declaraţia tinerei demnitare de origine senegaleză a fost urmată aproape imediat de o convocare urgentă la preşedintele Sarkozy, în urma căreia Yade a refuzat să mai facă comentarii.
Secretarul de stat a fost însă susţinut, ceva mai puţin vocal, şi de şeful ei, ministrul de externe Bernard Kouchner. Yade „are dreptate să vorbească astfel, pentru că asta i-am cerut“, a declarat Kouchner, calificând totodată drept o „întâmplare fericită“ faptul că programul nu i-a permis să participe la dineul oferit în cinstea controversatului oaspete.
Deşi fără entuziasm, Kouchner a justificat totuşi vizita lui Ghaddafi la Paris, afrmând că politica externă a Franţei este o „alchimie foarte fină“, care „evoluează spre eficienţă, fără a uita de drepturile omului“. „Întrebaţi-i pe francezi dacă miile de locuri de muncă reprezentate de contractele ce vor fi semnate (cu Libia - n.n) trebuie să fie neg