>> Familiile din vestul ţării aleg maternitatea din Szeged pentru a-şi aduce pe lume bebeluşii. Preferă să plătească serviciile medicale decât să dea şpagă în România. Tot mai multe >> Familiile din vestul ţării aleg maternitatea din Szeged pentru a-şi aduce pe lume bebeluşii. Preferă să plătească serviciile medicale decât să dea şpagă în România.
Tot mai multe femei din vestul ţării, în special din judeţele Arad, Bihor şi Timiş, aleg să nască în clinicile din oraşul maghiar Szeged. Siguranţa unei naşteri fără complicaţii este principalul motiv pentru care româncele aleg maternităţile din Ungaria .
Dacă, în urmă cu câţiva ani, naşterea peste graniţă era considerată o fiţă şi avea la bază originea maghiară a pacientelor care îşi doreau dublă cetăţenie pentru odraslele lor, de când cu numeroasele cazuri de naşteri cu complicaţii în spitalele autohtone, migraţia spre maternităţile din Ungaria este tot mai evidentă.
Gravidele care aleg să nască în Ungaria susţin că fac un sacrificiu financiar care merită, pentru că acolo îşi ştiu atât viaţa lor, cât şi a copiilor în siguranţă.
În Ungaria, fiecare salon este dotat cu grup sanitar propriu, lenjeria de pat este schimbată de două sau chiar de mai multe ori pe zi dacă se impune, iar pacientul este ajutat de infirmiere să-şi facă toaleta zilnic. De asemenea, carnea nu lipseşte din meniul zilnic al unui bolnav, iar respectul angajaţilor faţă de internaţi este evident.
Fertilizarea in vitro, 4.000 de lei
O consultaţie într-una din clinicile maghiare costă între 5.000 şi 12.000 de forinţi (70-150 lei), preţ în care poate fi inclusă o ecografie sau un set de analize, iar pentru o naştere se plătesc între 200.000 şi 300.000 de forinţi. Adică 2.500 lei pentru o naştere pe cale naturală şi trei zile de spitalizare, iar pentru o cezariană şi 10 zile de spitalizare, 4.000 de lei. @N_P