>> Tot mai multe state îşi construiesc sisteme antibalistice fie pentru că "umbrela americană" nu le apără, fie pentru că nu doresc să fie dependente de SUA. Japonia a intrat în rândul >> Tot mai multe state îşi construiesc sisteme antibalistice fie pentru că "umbrela americană" nu le apără, fie pentru că nu doresc să fie dependente de SUA.
Japonia a intrat în rândul marilor puteri militare. Ţara Soarelui Răsare a amplasat cea de-a doua serie de interceptoare de rachete balistice la o bază aeriană situată la est de Tokyo. Această acţiune se înscrie în eforturile autorităţilor japoneze de a îmbunătăţi apărarea ţării în faţa unor potenţiali inamici, precum Coreea de Nord.
Niponii sunt ultimii, dar nu cei din urmă care se dotează cu sisteme de apărare antirachetă, după ce tonul l-au dat Statele Unite. NATO a anunţat că va construi şi ea unul pentru a acoperi flancul sud-estic al Alianţei, unde scutul american nu face faţă. Pentru a nu fi mai prejos, Rusia a început şi ea modernizarea vechiului său sistem de apărare antirachetă din epoca sovietică.
Două lansatoare de tip Patriot Advanced Capabiliz-3 - PAC-3 - capabile să doboare rachete în ultima etapă a zborului au fost desfăşurate de armata niponă la baza Narashino din Chiba, aflată la circa 25 kilometri de Tokyo. Japonezii au amplasat pentru prima dată interceptoare la o bază situată la nord de capitală în martie, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică care a zburat pe deasupra Japoniei.
Anul trecut, Phenianul a lansat mai multe rachete şi a testat un dispozitiv nuclear, dar acum s-a angajat să oprească programul de înarmare. Japonia ar urma să desfăşoare interceptoare în alte două locaţii din apropiere de Tokyo, până la sfârşitul anului viitor.
Cu o rază de acţiune relativ scurtă, de 20 de kilometri, interceptoarele ar putea fi mobilizate pentru a proteja centre financ