Ultima veste ingrijoratoare este ca, din 2013, Comisia ar putea elimina sistemul certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Asta ar insemna ca operatorii economici care polueaza (cei mai mari fiind producatorii de energie) nu vor mai primi aceste certificate gratuit de la stat, ci vor plati pentru tot ce polueaza, au afirmat ieri surse din guvern, in urma discutiilor cu Comisia Europeana.
Acest lucru poate majora pretul energiei electrice, la orizontul anului 2013, cu 30%, din moment ce o reducere cu 20% a plafonului maxim de emisii poluante, decis de Comisie in defavoarea Romaniei, ne va scumpi curentul cu 6% incepand din 2008. Romania are pentru perioada 2008-2012 o cota de emisii de doar 75,9 milioane tone, ceea ce echivaleaza cu costuri de producere a energiei electrice mai mari pentru companii.
Gazele si carburantii urca
Pretul energiei electrice ar mai putea fi afectat de la 1 ianuarie 2008 de conditia impusa de CE de separare a activitatilor de distributie si furnizare in cadrul aceleiasi companii, pentru sporirea competitiei pe piata. Electrica, de exemplu, va avea costuri de pana la 6 milioane de euro din aceasta separare, care se vor putea vedea si pe factura. Aceasta separare trebuie sa o faca si furnizorii de gaze naturale, dar scumpirea gazelor va veni in special de la Rasarit.
Evenimentul Zilei Ultima veste ingrijoratoare este ca, din 2013, Comisia ar putea elimina sistemul certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Asta ar insemna ca operatorii economici care polueaza (cei mai mari fiind producatorii de energie) nu vor mai primi aceste certificate gratuit de la stat, ci vor plati pentru tot ce polueaza, au afirmat ieri surse din guvern, in urma discutiilor cu Comisia Europeana.
Acest lucru poate majora pretul energiei electrice, la orizontul anului 2013, cu 30%, din moment ce o redu