Explozie. Legumele si fructele se vor scumpi cu 30%, carnea cu 20%, iar painea va costa dublu fata de anul trecut
Alexandra Nastase
Cumparaturile de Sarbatori vor goli buzunarele romanilor. Chiar daca producatorii nu anunta scumpiri, in piete si in magazine, comerciantii vor pune adaosuri uriase pentru alimentele de baza, dar nu numai. O crestere semnificativa a preturilor se va inregistra la legumele si fructele din import. Potrivit reprezentatilor sindicatelor din agricultura Agrostar, in preajma Craciunului, acestea vor costa cu pana la 40% mai mult decat acum. In pietele din Capitala, preturile la fructe, mai ales la cele considerate adevarate delicatese pentru aceasta perioada, au luat-o deja razna. Comerciantii care au tarabe in Piata Amzei vand un kilogram de capsuni cu 50 de lei, unul de caise cu nu mai putin de 60 de lei, iar ciresele sunt 150 de lei kilogramul. Merele japoneze se vand la bucata, iar unul costa 5 lei, in timp ce un kilogram de pepene galben ajunge la 10 lei. Pentru legumele din import veti plati 6 lei pentru un kilogram de rosii si 8 lei pentru unul de vinete sau de ardei gras. "Preturile la fructele si legumele autohtone, adica merele si cartofii, vor tine pasul cu piata. Pana la Sarbatori, acestea vor fi mai scumpe cu 30%", ne-a declarat Stefan Nicolae, presedinte Agrostar. In paralel cu acest val de scumpiri, procesatorii de lapte au anuntat, deja, majorari cu pana la 15% la produsele lactate. Preturi mai mari cu 20% se vor inregistra si la carnea de porc si de pasare, in timp ce pretul uleiului va ramane, deocamdata, la aceeasi valoare. Painea si produsele de panificatie vor fi, pana la sfarsitul lunii, cu 50% mai scumpe decat anul trecut.
Brazii romanesti se lasa asteptati
Zilele acestea, comerciantii din pietele bucurestene au sc