>> La numai 30 de kilometri de Ploieşti se află o "fabrică" de pomi ornamentali crescuţi şi valorificaţi după reguli europene. Există un loc în România unde creşterea brazilor a devenit >> La numai 30 de kilometri de Ploieşti se află o "fabrică" de pomi ornamentali crescuţi şi valorificaţi după reguli europene.
Există un loc în România unde creşterea brazilor a devenit o ştiinţă. La cea mai mare pepinieră din ţară se "croiesc", după cererea clienţilor, pomi de Crăciun şi de nuntă.
Dincolo de lumea dezlănţuită, în spatele unei păduri şi a satelor din vecinătatea Ploieştiului, a fost amenajată, cu 39 de ani în urmă, ceea ce oamenii locului au botezat-o pepiniera Beizadele. Numai că aici nu se "cresc" pui de domnitori, ci de brad, ca şi multe alte specii de arbori. Toată "creşa" asta, sub tutela Romsilva, se întinde pe o suprafaţă de 62 de hectare, fiind cea mai mare din România.
Copilăria verde
Poate că n-ar fi rău să vedem ce se ascunde în spatele unui pom pe care îl cumpărăm azi, îl ţinem în casă câteva săptămâni, apoi îl aruncăm, fără regret, după revelion. Uitaţi-vă la bradul din casa voastră, pentru că 20 de ani i-au trebuit să ajungă aşa cum îl vedeţi acum.
Totul începe sus, la munte, în pepiniere pentru "nou-născuţi". Prima fază înseamnă recoltarea seminţelor de la brazii cei bătrâni. Asta se face toamna. Faza a doua înseamnă să pui "sâmburele" într-un solar, în pământ fertil, unde va sta cinci ani, până când vor ieşi la suprafaţă nişte pitici de vreo cinci centimetri. Abia acum se trece la faza a treia, adică transferul "copiilor" de la munte până la noua lor casă, cum e pepiniera de lângă Ploieşti, unde vor rămâne încă 15 de ani.
Pe parcursul copilăriei sale, brăduţul primeşte drept "mâncare", o dată pe an, azotat, fosfor şi potasiu, pentru creştere. Pentru a fi protejaţi de verile toride, puii sunt înconjuraţi cu pl