Politicile agricole occidentale bazate pe subvenţii şi frenezia culturilor pentru biocombustibili sunt doar două dintre cauzele exploziei preţurilor la alimente pe plan mondial . Revista
Politicile agricole occidentale bazate pe subvenţii şi frenezia culturilor pentru biocombustibili sunt doar două dintre cauzele exploziei preţurilor la alimente pe plan mondial .
Revista "The Economist" analizează la rece greşelile capitale făcute de ţările bogate în obsesia protejării propriei agriculturi. Pe plan mondial, alimentele au devenit de-a lungul anilor din ce în ce mai ieftine. În perioada 1974 - 2005, preţurile la alimente pe pieţele mondiale au scăzut cu trei sferturi în termeni reali.
Mâncarea este astăzi atât de ieftină încât Occidentul a ajuns să se lupte cu fenomenul obezităţii, chiar şi în condiţiile în care tomberoanele sunt pline ochi de alimente pe jumătate consumate. Poate că ăsta e şi motivul pentru care preţurile au crescut atât de mult, subliniază "The Economist". Încă din primăvară, preţurile la grâu s-au dublat, iar preţurile la aproape orice alt tip de cultură, de la porumb la floarea-soarelui, dau semne că vor atinge în curând niveluri ameţitoare.
Producţia nu face faţă cererii
Potrivit unui index al publicaţiei, preţurile au crescut cu 75% din 2005. Creşterea este menţinută şi de noile schimbări de dietă care însoţesc creşterea economică a statelor emergente. Dacă, spre exemplu, un chinez consuma în medie 20 kilograme de carne pe an, în 1985, astăzi consumă peste 50 de kilograme. Acest lucru măreşte cererea pentru cereale, în condiţiile în care nevoie de 8 kilograme de cereale pentru a produce un kilogram de carne de vită.
Însă creşterea preţurilor la alimente este şi un rezultat al ofensivei americane pentru producerea de biocombustibili. Anul acesta, culturile de porumb destinate producerii de etanol vor