Exporturile au crescut cu 24% in euro in luna octombrie, cel mai ridicat ritm din ultimul an si jumatate, pe fondul deprecierii insemnate a leului fata de euro.
Luna octombrie a adus o apropiere usoara intre ritmul de crestere a exporturilor si importurilor: exporturile au crescut cu 24% (fata de media de 13,2% a primelor zece luni), iar importurile au crescut cu 28% (fata de media de 27,2% a primelor zece luni).
Pentru vanzarile la extern, octombrie a fost luna cu cel mai ridicat ritm de crestere din ultimul an si jumatate, potrivit datelor prezentate ieri de Institutul National de Statistica.
Exporturile au fost stimulate de deprecierea monedei nationale fata de euro, octombrie fiind a patra luna de depreciere consecutiva pentru leu.
In trimestrul al treilea (iulie - septembrie), leul a pierdut aproape 7,9% in fata monedei europene.
In conditiile in care statele Uniunii Europene sunt principalii parteneri comerciali ai Romaniei, deprecierea leului a avantajat pe termen scurt exportatorii, care au incasat mai multi lei pe valuta obtinuta din vanzarea peste granita. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, leul este inca mai puternic in fata monedei europene.
Romania deruleaza peste 70% din schimburile sale comerciale cu celelalte state ale Uniunii Europene.
Vestea cresterii semnificative a exporturilor din luna octombrie vine dupa ce, in urma cu mai putin de o saptamana, datele de la Institutul National de Statistica au aratat ca exporturile au avut in trimestrul al treilea cel mai slab ritm de crestere reala din ultimii 6 ani.
Cu alte cuvinte, daca sunt eliminate efectul de curs valutar si diferenta de preturi din comertul international, exporturile Romaniei au crescut in termeni reali cu doar 1,7% in trimestrul al treilea.
Analistii au comentat atunci aceasta crestere slaba ca pe o pierdere d