>> Cinci familii de ţigani români, din regiunea Valencia, au fost supuse testelor genetice, pentru a se afla dacă cei 21 de copii pe care îi aveau în grijă le aparţin. Părinţii minorilor >> Cinci familii de ţigani români, din regiunea Valencia, au fost supuse testelor genetice, pentru a se afla dacă cei 21 de copii pe care îi aveau în grijă le aparţin.
Părinţii minorilor infractori din regiunea Valencia trebuie să-şi demonstreze paternitatea prin probe ADN. Prevederea face parte din noul protocol semnat de Procuratură, Guvernul Comunităţii Valenciene şi Poliţia Naţională.
În Valencia, în ultimele trei luni, s-au înregistrat 200 de furturi din bancomate comise de minorii rromi. "La prima vedere sunt delincvenţi; în realitate, ar putea fi victime", susţin surse din Procuratură.
Unii minori sunt "arestaţi" de trei-patru ori pe zi, de fiecare dată scenariul fiind acelaşi: sunt internaţi la un centru de primire, părinţii cer externarea; apoi, în decurs de câteva ore, minorul este din nou prins furând sau cerşind.
Protocolul introduce elemente noi: părinţii minorului care comite infracţiuni sunt responsabili de faptele acestuia, fiind reţinuţi până la proces; paşaportul copilului nu e suficient pentru a demonstra paternitatea, fiind nevoie de teste ADN.
Uneori, copilul este însoţit numai de tutore, acesta din urmă susţinând că părinţii au cedat custodia, printr-un act notarial. Protocolul prevede verificarea, în România, a autenticităţii actului de cedare a custodiei şi identificarea familiei naturale, pentru eliminarea prezumţiei de furt de copii.
Noile norme au fost deja puse în aplicare. Cinci familii de rromi, având în custodie 21 de minori, au fost arestate în Valencia şi Madrid. Minorii au fost surprinşi furând sau cerşind. În aşteptarea rezultatelor analizelor ADN, minorii se află sub tutela statului.