Pentru prima dată in Romănia, bărbaţii s-au unit intr-o asociaţie a tăticilor. Vor să angajeze detectivi particulari, psihologi, consilieri juridici. Toate acestea pentru a vedea cum trăiesc copiii lor aflaţi in grija celuilalt părinte, după ce au fost despărţiţi de ei in urma divorţului. Primul lucru pe care vor să-l intreprindă este să determine autoritatea tutelară să facă anchete sociale, pe teren, şi nu doar pe hărtie.
"Tăticilor, uniţi-vă!"Se intămplă să treacă ani şi să nu poată să-şi viziteze copilul. Deşi instanţa le dă dreptul, celălalt părinte in grija căruia se află cel mic le interzice. In urma dezmembrării unei familii, de cele mai multe ori bărbaţii capătă apelativul de "divorţat" şi-l pierd pe cel de "tătic". Pentru cei care sunt fără voia lor ţinuţi la distanţă de propriii copii, in Romănia s-a infiinţat singura asociaţie care luptă "pentru dreptul de a fi tată": "Asociaţia Naţională a Taţilor din Romănia".
Se uită unul la celălalt ca doi străini. Parcă toate vorbele au fost spuse intre ei, parcă nici ţipetele, nici reproşurile aruncate unul altuia nu pot acoperi ura, lehamitea sau indiferenţa ce s-a vărăt intre ei. Timpul in care se priveau in ochi şi işi jurau dragoste veşnică s-a transformat de mult in chin. Din cănd in cănd, abia dacă işi domolesc glasul răzvrătit. Atunci poate, cănd din spatele uşii apar doi ochi de copil speriat ori cănd işi aduc aminte că zbieretele lor in miez de noapte ar putea trezi ingeraşul căruia i-au dat viaţă şi care, cu inima căt puricele, se poate intreba printre sughiţuri: "Iar se ceartă mami cu tati? Dacă se despart şi rămăn singur?". Pare o poveste cu final trist. Nu este insă nici un scenariu de film, nici un paragraf din cartea vreunui scriitor. Este realitatea care se intămplă in zeci de mii de familii. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, numai in primele no