>> Chiar dacă teoretic toată lumea are dreptul la reţete compensate, numai bolnavii cronici beneficiază, de regulă, de medicamente la preţ redus. Bolnavii cronici din România şi-au
>> Chiar dacă teoretic toată lumea are dreptul la reţete compensate, numai bolnavii cronici beneficiază, de regulă, de medicamente la preţ redus.
Bolnavii cronici din România şi-au învăţat bine lecţia: la fiecare început de lună iau cu asalt cabinetele medicilor de familie şi apoi farmaciile, de frică să nu rămână fără medicamente. Şi asta pentru că plafoanele la medicamente se epuizează în maximum 10 zile. Potrivit prof. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, situaţia va fi neschimbată şi în 2008.
"Sufăr de o boală respiratorie cronică şi am nevoie de tratament lunar. Pentru a nu rămâne fără medicamente, mă duc mai întâi la doctor să-mi dea reţeta şi apoi la farmacie, în primele zile ale fiecărei luni. Ştiu că altfel risc să plătesc integral reţeta, deoarece plafoanele de medicamente din farmacii se topesc de la o zi la alta şi nu-mi permit să dau jumătate din pensie pe pastile", ne-a mărturisit bucureşteanca Ioana Andrei.
Dacă mulţi dintre bolnavii cronici şi-au învăţat deja lecţia, mai greu le este persoanelor care se îmbolnăvesc către sfârşitul lunii şi care, teoretic, ar avea şi ei dreptul la reţete gratuite sau compensate.
Farmaciştii vor să mute plafonul în cârca medicilor de familie
"Puţini sunt cei care înţeleg că nu farmaciştii sunt vinovaţi pentru epuizarea unui plafon valoric impus de Casa de Asigurări. Suntem singura ţară din lume în care există acest plafon, care îl determină pe farmacist să uite de deontologie şi să refuze o reţetă. Nu ştiu de ce se insistă pe menţinerea plafonului", ne-a spus prof. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.
Farmaciştii au încercat