PLD nu reuşeşte să scoată prea multe de la PD, negocierile dintre cele două formaţiuni pentru formarea Partidului Democrat Liberal (PDL) fiind pe cale să se încheie în condiţiile democraţilor.
Chiar dacă liberal-democraţii nici nu voiau să audă de absorbţie, după câteva serii de discuţii, ieri, aceasta rămăsese formula juridică agreată pentru înfiinţarea PDL.
De asemenea, Theodor Stolojan se vede nevoit să se mulţumească doar cu funcţia de prim-vicepreşedinte, deşi echipa sa de negociatori condusă de Valeriu Stoica a cerut, în nenumărate rânduri, ca el să primească postul de preşedinte executiv.
Varianta nu a fost acceptată de PD-işti, care vor ca poziţia să fie în organigrama de conducere abia din 2009, când vor avea loc primele alegeri din PDL.
Dispută pe filiale
O altă cerere cu care democraţii nu au fost de acord a fost cea referitoare la numărul de filiale care revin PLD în urma fuziunii.
PD-iştii sunt dispuşi să cedeze doar 7, în principal organizaţiile cu probleme, în vreme ce liberal-democraţii au cerut cel puţin 10. De asemenea, PD a refuzat ca PLD să conducă vreuna dintre organizaţiile de sector din Bucureşti, surse din partid susţinând că Vasile Blaga a fost cel care nu a dorit să cedeze sub nicio formă controlul politic în Capitală. Astfel, PLD-ului ar urma să-i revină filialele din Suceava, Neamţ, Argeş, Botoşani şi Dâmboviţa, restul de două urmând a fi negociate între Brăila, Galaţi şi Ialomiţa.
Liderii liberal-democraţilor nu au vrut să facă prea multe comentarii referitoare la rezultatele negocierilor, explicând doar că se caută evitarea „abuzurilor“ din partea adversarilor politici ai viitorului PDL.