Fluctuaţiile leului s-au mai liniştit faţă de luna noiembrie, însă variaţiile din ultima săptămână rămân ridicate. Doar în opt săptămâni de la începutul anului s-au înregistrat fluctuaţii mai mari. În ultimii cinci ani, în ultima lună a anului, euro a scăzut în faţa leului. La vremea respectivă situaţia era explicată în mare parte de banii trimişi acasă, de Sărbători, de românii din străinătate. Transferurile realizate de români în decembrie au por
Fluctuaţiile leului s-au mai liniştit faţă de luna noiembrie, însă variaţiile din ultima săptămână rămân ridicate. Doar în opt săptămâni de la începutul anului s-au înregistrat fluctuaţii mai mari.
În ultimii cinci ani, în ultima lună a anului, euro a scăzut în faţa leului. La vremea respectivă situaţia era explicată în mare parte de banii trimişi acasă, de Sărbători, de românii din străinătate. Transferurile realizate de români în decembrie au pornit de la câteva sute de milioane de euro, la începutul anilor 2000, pentru a ajunge chiar la 1,2 miliarde de euro anul trecut.
Însă, chiar dacă şi anul acesta banii trimişi acasă de sărbători vor sări de un miliard de euro, după cum estimează oficialii Băncii Naţionale, suma nu va fi suficient de mare pentru a compensa ieşirile de valută, care ar determina deprecierea leului.
„Banii trimişi de românii din străinătate nu mai sunt un driver atât de puternic pentru piaţa valutară din cauză că volumele tranzacţionate zilnic sunt mult mai mari, faţă de anii trecuţi“, explică dealerul unei bănci. Potrivit acestuia, în conturile românilor au început deja să intre banii trimişi de rudele din străinătate.
Florin Cîţu, director de vânzări şi director adjunct al departamentului de trezorerie din ING Bank, spune că decisive pentru evoluţia cursului euro-leu sunt