Pentru că prăznuiesc o mare sărbătoare creştină, craiovenii dau importanţă mesei de Crăciun. Cu noile preţuri, aceasta va costa cel puţin 200 de lei. Cu toate că înseamnă mai mult decât o masă îmbelşugată, Crăciunul este sărbătoarea în care gospodinele acordă o importanţă deosebită pregătirii festinului. Toba, caltaboşul, piftia, friptura, cârnăciorii, cozonacul şi restul bunătăţilor de pe masa de Crăciun impun însă cheltuieli suplimentare. Carnea de porc, cea mai căutată „delicatesă“ a sărbătorii, se găseşte în galantare la preţuri cuprinse între câţiva lei şi 20 lei/kilogram (picioare - 3 lei, rinichi - 4-5 lei/kg, cap de porc - 5 lei/kg, ciolan - 8 lei/kg, spată şi jambon - 10-11 lei/kg, ceafă - 12-13 lei/kg, cotlet - aproximativ 14 lei/kg, pulpa de porc - 12-14 lei/kg, muşchi - 20 lei/kg). Preţul unui kilogram de cârnaţi proaspeţi variază între nouă şi 12 lei/kg. Cei care doresc să prepare cârnaţii după reţete numai de ei ştiute pot cumpăra intestine pornind de la aproximativ şase lei şi carne tocată de la 8 lei/kg. Masa de Crăciun nu se rezumă însă numai la carne şi la preparate din carne. Pentru un cozonac cumpărat, gospodinele vor scoate din buzunar, în funcţie de umplutura dorită, între trei şi şapte lei. Pentru cozonacul italienilor - panetone, gospodinele scot din buzunar între cinci şi 28 lei/bucată, iar pentru prăjituri, până la 27 lei/kg.
„Am făcut economii în restul anului, acum ne putem răsfăţa“ O persoană care cumpără un kilogram de cotlet, unul de cap de porc (pentru răcituri), un kilogram de cârnaţi din cei mai ieftini, unul de carne tocată (pentru sărmăluţe), un cozonac şi un kilogram din cele mai ieftine prăjituri scoate din buzunar cam 48 de lei. Dacă face cumpărături pentru o familie de patru persoane, efortul financiar pentru o masă modestă se ridică la aproape 200 de lei. În cazul în care mai ia şi o sticlă de vin ieftină, costul me