Plenul Senatului a adoptat proiectul guvernului prin care urmarirea penala a fostilor ministri pentru infractiuni savarsite in exercitiul functiei lor intra sub incidenta Legii responsabilitatii ministeriale, nu a dreptului comun.
Proiectul executivului a fost adoptat cu 70 de voturi "pentru", patru "abtineri" si unul "impotriva".
Secretarul de stat in ministerul justitiei, Katalin Kibedi, a precizat pentru NewsIn ca proiectul Guvernului nu face decat sa puna de acord legea cu decizia Curtii Constitutionale.
Scoaterea fostilor membri ai Guvernului de sub incidenta Legii responsabilitatii ministeriale a fost facuta prin ordonanta 3/2005, data de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei.
Potrivit articolului 12 din Legea responsabilitatii ministeriale, numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.
Legea responsabilitatii ministeriale a fost modificata, in urma cu cateva luni, printr-o ordonanta data de ministrul demisionar al justitiei, Tudor Chiuariu, care viza desfiintarea Comisiei de la Cotroceni pe care seful statului o consulta inainte de a aviza inceperea urmaririi penale a unui fost sau actual ministru.
Printr-o decizie a Curii Constitutionale, comisia a fost desfiintata, iar seful statului este acum liber sa avizeze inceperea urmaririi penale a unui fost sau actual ministru, fara a mai cere parerea altor foruri. Plenul Senatului a adoptat proiectul guvernului prin care urmarirea penala a fostilor ministri pentru infractiuni savarsite in exercitiul functiei lor intra sub incidenta Legii responsabilitatii ministeriale, nu a dreptului comun.
Proiectul executivului a fost adoptat cu 70 de voturi "pentru", patru "abtineri" si unul "impotriva".
Se