Goana după "aurul negru" a marilor companii petroliere distruge pădurile virgine din provincia Alberta. În plină campanie mondială împotriva încălzirii globale, gigantul petrolier Goana după "aurul negru" a marilor companii petroliere distruge pădurile virgine din provincia Alberta.
În plină campanie mondială împotriva încălzirii globale, gigantul petrolier British Petroleum este acuzat că îşi încalcă flagrant politica "verde" de producere a combustibililor fosili prin folosirea unor metode brutale de extragere a petrolului dintr-o zonă sălbatică a Canadei, relevă "The Independent".
British Petroleum investeşte nu mai puţin de 1,5 miliarde de dolari în noul proiect, calificat de organizaţiile ecologiste drept "cea mai mare crimă a încălzirii globale din istorie".
Greenpeace a acţionat în justiţie compania, acuzând-o că a abandonat politicile "verzi" pentru a investi masiv în extragerea aşa-numitului "nisip petrolifer" din subsolul provinciei canadiene Alberta. Potrivit estimărilor, sub pădurile virgine din Alberta zac cele mai mai rezerve de petrol din lume după cele din Arabia Saudită.
De patru ori mai poluant
Nisipurile bituminoase - un amestec concentrat de bitum, apă, nisip şi argilă - se întind pe o suprafaţă de 140.000 de kilometri pătraţi, echivalentă cu mărimea Angliei şi a Ţării Galilor împreună. Spre deosebire de metoda tradiţională, extragerea ţiţeiului din nisipurile bituminoase elimină de patru ori mai mult dioxid de carbon în natură. Dezvoltarea acestei industrii va genera emisii suplimentare de 100 milioane de CO2 până în 2012. În aceste condiţii, arată ecologiştii, Canada nu va putea să-şi respecte angajamentele de reducere a emisiilor de gaze luate în baza acordului de la Kyoto.
Goana după aurul negru va distruge, totodată, flora şi fauna locală, până recent cruţate de intervenţia omului. Milioane de