Curtea Constitutionala a admis miercuri sesizarile presedintelui Traian Basescu referitoare la neconstitutionalitatea unor articole din Legea votului uninominal pe care guvernul si-a asumat raspunderea. Este vorba de articolul care introduce listele nationale suplimentare si cel prin care pot fi declansate alegeri anticipate in cazul reorganizarii administrativ -teritoriale. Legea se va intoarce in Parlament, unde exista mari sanse sa fie ingropata. Solutiile ar fi: eliminarea articolului, introducerea candidatilor de pe listele suplimentare pe buletinele de vot sau o ordonata de urgenta. Bogdan Olteanu, presedintele Camerei, a declarat ca legea va fi modificata, iar in caz ca nu va trece de parlament guvernul va adopta o ordonanta de urgenta.
Membrii Curtii Constitutionale au admis punctul de vedere al presedintelui, care a constestat articolul referitor la introducerea listelor nationale suplimentare, considerind ca in acest fel vor intra in Parlament oameni care nu au fost alesi in mod direct de cetateni. Listele suplimentare urmau sa fie afisate in sectiile de votare, fara ca respectivii candidati sa beneficieze de votul alegatorilor. Presedintele a sustinut ca se incalca principiul votului direct, prevazut de Constitutie, si ca nimeni nu poate fi votat dupa o "lista afisata la gazeta de perete".
Cel de-al doilea articol la care Curtea Constitutionala a admis sesizarea presedintelui, se refera la faptul ca se pot declansa alegeri anticipate in cazul reorganizarii administrativ- teritoriale, lucru neprevazut de Constitutie. In aceasta privinta, Basescu a afirmat saptamina trecuta, ca guvernul a fost "in cirdasie " cu Pro Democratia, pentru ca era imposibil ca ei sa nu stie ca prevederea nu e constitutionala.
Profesorul de drept constitutional, Ioan Stanomir, sustine ca articolele nu pot fi eliminate pur si simplu, pentru ca "intr