Florin Calian In primul rand as vrea sa te intreb cum de ai ales acest nume pentru formatie?
Florin Iordan E o poveste mai lunga. Numele exista de pe vremea cand formatia era doar un plan de al meu, deci de destul de multa vreme. Pe atunci, ca si acum, eram foarte revoltat pe sumedenia de ansambluri folclorice pe care le detestam si care au tot felul de nume care mai de care mai „pasunist” (in care abunda cuvinte ca doina, dor, plai, ori in care se folosesc obsesiv diminutivele: fluierasul, ciobanasul, mugurelul, izvorasul, romanasul etc.)
Un astfel de nume venea ca un fel de reactie. Trei parale nu trimitea la nimic de genul acesta. Ar fi putut foarte bine sa fie si numele unui grup de punk, de exemplu. Oricum, un nume trebuie sa ti se potriveasca. si m-am gandit ca de muzica asta tot nu se mai ocupa nimeni si a ajuns asa, ...de trei parale. Atunci am hotarat sa ne numim noi astfel. si acest sens a capatat pentru noi, cu timpul, mult mai multa importanta, lasand la o parte furia de inceput.
F.C. Ce anume a condus la acest gen de interes pentru „arheologia muzicala”?
F.I. Interesul formatiei este unul destul de larg si el se refera la muzicile traditionale de pe tot teritoriul Romaniei. Am ales aceasta muzica ca prim proiect din ratiuni estetice. Adica, pur si simplu ne placea aceasta muzica si, pe masura ce descopeream noi melodii, doream sa ne afundam tot mai mult in ea. Astfel ne-am gandit ca ar fi timpul sa ne focalizam un pic preocuparile pentru realizarea unui program unitar, un proiect pe care sa-l ducem pana la o forma suficient de inchegata. Cred ca programul nostru, asa cum l-am prezentat la ultimul concert, cel de la Festivalul de muzica veche, Bucuresti 2007, a reusit acest lucru. Evident, nu intr-o forma definitiva si incheiata, caci acest lucru nu prea este posibil in cazul muzicilor vechi. Sa ma explic putin. Muzicile