Avocatul arădean Cosmin Costaş, 27 de ani, cel care a reuşit să convingă Tribunalul Arad de ilegalitatea taxei de primă înmatriculare, a fost căutat ieri de zeci de oameni care i-au cerut să-i ajute să dea şi ei guvernul în judecată.
De altfel, Costaş a depus chiarieri, la Tribunalul Cluj, un dosarsimilar pentru înapoierea uneitaxe de primă înmatriculare depeste 6.000 de lei. Avocatularădean consideră că statul ţine cudinţii de taxă pentru că „este ochestiune rentabilă pentru stat.Probabil că cine a plătit taxacuprinsă între 100 şi 500 de eurova renunţa să mai ceară baniiînapoi. Iar astfel de situaţii aducmulţi bani la stat“, spune tânărulavocat arădean.
Cosmin Costaş, care esteasistent la Facultatea de Drept dinUniversitatea „Babeş-Bolyai“ dinCluj, a publicat mai multe articoleîn presa juridică despre ilegalitateataxei de primă înmatriculare.„Nu pot obliga guvernulsă ţină cont de articolele mele sauale colegilor. Eu am spus acolo căaceastă taxă este ilegală. Existămai multe state în UE, unde taxesimilare au fost declarate ilegale“,afirmă Cosmin Costaş.
Aşa că, atunci când l-a căutatvecinul său, Ilie Iluna, care a vrutsă conteste taxa de aproape 6.300de lei, a avut ocazia de a pune înpractică teoria. „Ştiam că aveamdreptate şi speram ca şi instanţasă înţeleagă acest lucru. E importantsă se ştie că acum dreptuleuropean este o realitate de caretrebuie să se ţină seama“, susţineavocatul Cosmin Costaş.
Procesul începedupă două luni
Procedura administrativă princare un român care a plătit taxa deprimă înmatriculare poate ajungeîn instanţă este destul de lungă. Înprima fază, trebuie depusă ocontestaţie la administraţia financiarăşi o cerere de returnare debună-voie a banilor. În instanţă sepoate ajunge abia după contestarearefuzului transmis deadministraţia financiară. Totuldurează în jur de două luni. Acumînsă,