» Rusia a demarat o ampla misiune navala si aeriana in
Marea Mediterana, a carei miza strategica se invarte in jurul bazelor ex-sovietice din Siria. Pe de alta parte, incepand de azi, Rusia nu mai face parte din Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa (CFE).
Dincolo de parade si gesturi simbolice, strategia militara a presedintelui Vladimir Putin este abil croita in jurul conflictului din Orientul Mijlociu si al intereselor antiamericane. In fata unui Occident divizat si lipsit de fermitate, Rusia isi permite sa iasa azi din Tratatul CFE adoptat in 1990 si intrat in vigoare in 1992, care a dus la distrugerea a peste 60.000 de arme conventionale grele si la peste 4.000 de inspectii la depozitele de armament.
Imediat dupa anuntul lui Putin ca nu va reinnoi Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa, ministrul Apararii, Anatoli Serdiukov, a anuntat prima mare misiune navala a Rusiei in Marea Mediterana de la caderea Uniunii Sovietice incoace.
sase nave de razboi conduse de portavionul "Amiralul Kuznetsov", dotat cu 47 de avioane de vanatoare SU-33 si 10 elicoptere, au plecat saptamana trecuta din portul ucrainean Sevastopol, unde erau stationate in cadrul flotei Marii Negre, pentru a executa trei exercitii tactice, inclusiv cu tir de rachete, si pentru a face escale in 11 porturi. Odata ajunse in Mediterana, celor sase li se vor alatura alte cinci nave, printre care si crucisatorul Moskva. Prezenta rusa in apele mediteraneene va dura trei luni si ingrijoreaza mai ales Israelul. Miza intregii misiuni, in viziunea expertilor israelieni de la Defense Update, este reactivarea bazelor navale ruse din porturile Tartus si Latakia din Siria, dezafectate dupa dezintegrarea Uniunii Sovietice. Ministrul Serdiukov a anuntat deja ca misiunea navala va folosi instalatiile ruse de la Tartus.
Siria a semnat cu Rusia un aco