Viaţa liderului rezistenţei anticomuniste Ion Gavrilă Ogoranu a devenit subiect de teatru radiofonic. Piesa „Ion Gavrilă Ogoranu – Timpul se grăbea” a fost realizată de Teatrul Naţional Radiofonic, în cadrul proiectului „Biografii, Memorii” şi va fi difuzată pe 18 decembrie la Radio România Cultural. Spectacolul cuprinde înregistrări făcute de Ion Costin Ma- noliu, în perioada 2003-2005 la Galţiu, înainte ca disidentul să moară. Din distribuţia primului episod fac parte Mihai Bica, Dan Săndulescu, Laurenţiu Lazăr, Monica Ghiuţă, Mircea Rusu, Janine Stavarache, Violeta Berbiuc şi copiii Ilinca Prundea şi Andrei Ţârdea. Ion Gavrilă a fost timp de 30 de ani „coşmarul Securităţii”: la 17 ani, a fost arestat şi condamnat la 18 ani de închisoare pentru „activitate interzisă”. Împreună cu alţi 5.000 de tineri, în majoritate elevi, a fost purtat prin închisorile de la Braşov, Aiud, Văcăreşti, Ocnele Mari, Vaslui, Chişinău şi Alba-Iulia. Eliberat în 1944, a fost încorporat la cerere. În anul II de facultate, la Cluj, a participat la greva studenţească din 1946, ca vicepreşedine al studenţilor agronomi. Ca student, s-a implicat în organizarea unei rezistenţe armate anticomuniste. În 1951, a fost condamnat la moarte în oraşul Stalin (Braşov). Din 1955, a trăit ascuns la Galţiu, după care, 21 de ani, Securitatea n-a încetat să-l caute. Din motive familiale, în 1976 a ajuns la Cluj, unde a fost arestat.
După şase luni de anchetă, beneficiind de prescrierea faptelor sale şi de intervenţia preşedintelui american Richard Nixon, care se interesase de soarta sa în timpul vizitei sale în România, a fost eliberat. Până la pensionare, în 1989, a lucrat la Întreprinderea Agricolă de Stat de la Miercurea Sibiului.
În decembrie 1989, a venit la Bucureşti cu intenţia de a participa la Revoluţie şi de a-i apăra cuceririle. A reuşit să fie doar unul dintre miile de dezorientaţi di