Banii plasati de romani in fonduri mutuale au crescut de peste patru ori in ultimii patru ani, dar volumul plasamentelor nu reprezinta decat o parte infima a economiei. Activele fondurilor mutuale au crescut de la 210 milioane lei in 2004 la 885 milioane de lei (circa 255 milioane de euro) la sfarsitul lunii noiembrie 2007, a anuntat ieri Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). In 2005, valoarea activelor nete a fost de 339 milioane de lei iar in 2006 – de 633 milioane de lei. Concomitent cu tendinta generala a cresterii activelor, batalia pentru clienti a companiilor de gestionare a fondurilor mutuale a reconfigurat ierarhia pietei.
Schimbari in ierarhie
Potrivit ultimei raportari a UNOPC, totalul activelor administrate in fondurile deschise de investitii era, la sfarsitul lunii noiembrie a.c., de 885 milioane de lei, suma care reprezinta mai putin de 0,2% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2007. Piata s-a reconfigurat datorita bataliei pentru clienti, in scopul cresterii cotelor. Compania de gestionare a fondurilor mutuale a grupului financiar Banca Comerciala Romana (BCR) a urcat, in noiembrie, de pe locul patru, pe prima pozitie a clasamentului pietei, detronand-o pe BT Asset Management. Primele cinci locuri in topul societatilor de administrare, intr-o ierarhie a activelor, erau ocupate la 30 noiembrie de BCR Asset Management, Raiffeisen Asset Management (plasata pe locul intai in octombrie), BT Asset Management (locul doi octombrie), EFG Mutual Funds Management (locul trei in octombrie) si SG Asset Management-BRD (plasata pe locul al doilea al topurilor din 2005 si 2006).
Exceptand perioada 31 octombrie-30 noiembrie, cand activele nete ale fondurilor deschise de investitii au scazut cu 0,9% (de la 893 la 885 milioane de lei), plasamentele financiare in lei ale populatiei s-au majorat in 2007 de la o rapor