O idee de afacere poate deveni realitate chiar şi pentru cei care nu au bani şi nici garanţii suficiente. Sursa: Reuters
Deseori, idei excelente de afaceri mor înainte chiar de a fi puse pe hârtie. Cauza este lipsa banilor necesari pentru realizarea lor. Vestea bună este că ideea unei afaceri promiţătoare, exprimată printr-un proiect bine întocmit şi convingător are toate şansele să devină realitate, chiar dacă nu aveţi bani sau garanţii suficiente. Există cel puţin trei soluţii care pot transforma ideea într-un business adevărat.
Firmă pe banii statului
În fiecare an, Ministerul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL) alocă bani de la buget pentru dezvoltarea firmelor. Dacă aveţi o afacere aflată la început de drum (start-up) trebuie să urmăriţi două dintre aceste programe.
Pentru primul, Programul naţional de susţinere a investiţiilor întreprinderilor nou-înfiinţate şi a IMM, firma trebuie să aibă cel puţin trei luni de existenţă şi să activeze în domeniul producţiei. Se poate lua o sumă nerambursabilă de maximum 10.000 de euro. Însă aceşti bani nu pot acoperi mai mult de 60% din valoarea proiectului. Partea întreprinzătorului trebuie să reprezinte minimum 15%, restul de 25% fiind acoperit de un credit bancar, ne-a declarat Dumitru Nancu, directorul executiv al Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Constanţa.
Al doilea program, pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare, este destinat persoanelor cu vârste între 18 şi 35 de ani. În prima fază, beneficiarii selectaţi după completarea unui formular urmează cursurile de pregătire antreprenorială organizate de minister. A doua fază este finanţarea de la buget şi bănci a proiectelor bune de afaceri. Tinerii îşi pot împărţi povara fi