Senatorii au prelungit, la 60 de zile, termenul de dezbatere şi adoptare a unui proiect de lege referitor la semnarea contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni la SC Automobile Craiova, între AVAS şi compania Ford Motor.
Această amânare este determinată de discuţiile care au loc la Bruxelles. Comisia Europeană a demarat o investigaţie pe baza informaţiilor din presă, prin care verifică dacă anularea datoriilor şi impunerea unor condiţii la privatizarea Automobile Craiova reprezintă ajutor de stat. Proiectul de lege stabileşte cadrul juridic necesar finalizării privatizării SC Automobile Craiova, prin vânzarea de către AVAS a unui procent de 72% din capitalul social al Automobile Craiova.
Prin acest proiect se instituie o excepţie de la prevederile Legii 137/2002, privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării. Conform prevederilor legale, dacă statul ar trebui să suporte despăgubiri pentru încălcarea obligaţiilor ce decurg din contractul de privatizare, valoarea despăgubirilor nu poate depăşi 50% din preţul plătit de cumpărător.
Proiectul de lege mai prevede şi o excepţie de la regula că statul nu răspunde pentru prejudicii care decurg din vicii aparente dezvăluite ofertantului sau care puteau fi cunoscute de către acesta. Preţul oferit de Ford Motor pe pachetul de acţiuni scos la vânzare este de 57 milioane euro, iar contractul de vânzare-cumpărare va intra în vigoare după aprobarea de către Parlament a acestei legi şi autorizarea tranzacţiei de către Comisia Europeană. Vicepreşedintele Ford Ingvar Sviggum a dat asigurări că preluarea Automobile Craiova de către Ford va primi avizul Comisiei Europene. (O. A.)
Senatorii au prelungit, la 60 de zile, termenul de dezbatere şi adoptare a unui proiect de lege referitor la semnarea contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni la SC Automobile Craiova, între AVAS şi compania Ford Motor. @N_