Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces in Romania, numai in 2006 peste 350.000 de persoane fiind diagnosticate cu sindromul coronarian acut, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, prof. dr. Dragos Vinereanu, de la Clinica de cardiologie a Spitalului Universitar.
Medicul a punctat ca principalii factori de risc care duc la aparitia afectiunilor inimii sunt hipertesiunea arteriala in 51,82% din cazuri, tabagismul in 48,78% din cazuri, diabetul 20,68%, dizlipidemia 37,02% si obezitatea.
"Romania se afla intre primele locuri in Europa, mai ales la femei, in ceea ce priveste obezitatea", subliniat prof. dr. Vinereanu.
Vinereanu a precizat ca dintre toate tarile europene, doar in Ucraina, Bulgaria si Romania mortalitatea este in continua crestere motivul fiind, in opinia cardiologului, nivelul mic al resurselor alocate. Astfel, in 2006, cheltuielile pe persoana au fost de 600 euro pentru sanatate.
O alta cauza, in opinia specialistului, o constituie resursele umane, numarul medicilor fiind de 1,4 - 2,8 medici la o mie de locuitori. Dr. Vinereau a subliniat ca in ceea ce priveste mortalitatea din spitale, 13 la suta dintre bolnavi mor prin infarct miocardic, valori sub media europeana - intre 6 si 8 la suta.
Statisticile Centrului National pentru Organizarea si Asigurarea Sistemului Informational si Informatic in Domeniul Sanatatii Bucuresti arata ca cele mai frecvente afectiuni cardiace de care sufera romanii sunt infarctul miocardic acut, angina pectorala si cardioapatia ischemica cronica.
Anul trecut, Institutul National de Statistica a inregistrat 25.000 de infarct miocardic acut, 6.000 de infarct miocardic ulterior, 100.000 de cazuri de cardiopatie ischemica si cronica si 125.000 de cazuri de angina pectorala. Potrivit celor mai recente statistici, la nivel global, pe