Procurorii anticoruptie au constatat ca 21 de vamesi au primit de 8.121 de ori mita. Perioada monitorizata a fost de 10 luni. Cei 21 lucratori vamali vor fi judecati de Tribunalul Buzau.
Procurorii DNA au trimis in judecata 21 de vamesi din cadrul Biroului Vamal Otopeni. Cei 21 de lucratori vamali, in perioada decembrie 2005-septembrie 2006, au luat mita de 8.121 de ori, primind in total suma de 81.470 de lei. Procurorii anticoruptie au stabilit ca in cadrul Biroului Vamal Otopeni darea si luarea de mita au devenit un obicei, capatand caracterul unor actiuni firesti, cotidiene. Angajatii unor comisionari vamali au dat, in mod repetat, diferite sume de bani vamesilor, pentru a-i determina sa indeplineasca sau, dupa caz, sa nu indeplineasca acte privitoare la indatoririle lor de serviciu. Coruptia era atat de generalizata la Otopeni incat mituitorii, daca nu aveau suma fixa de bani, cereau si primeau "rest". Suma care se platea de regula a fost stabilita la 10 lei, pentru fiecare "efort" depus de vames.
Vamesii trimisi in judecata au fost descoperiti cu ajutorul unui procuror sub acoperire. Concret, lucrarile aflate la un compartiment vamal sunt verificate de vames, in ordinea depunerii lor. Primind "stimulente", vamesul lua "peste rand" cererea, fapt ce conducea la economisirea timpului petrecut in vama si la eliminarea sau diminuarea taxelor de depozitare.
La biroul vamal Otopeni au desfasurat activitati 54 de firme de comisariat vamal, insa cercetarile au aratat, cu preponderenta, ca doar doua societati erau "specializate" in acest mod de operare.
Pentru a recupera sumele primite ca mita, procurorii au blocat conturile a 17 vamesi si au instituit sechestru asigurator asupra unui imobil aflat in proprietatea altui lucrator vamal.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat ca acest dosar sa fie judecat de Tribunalul Buza