Procurorul general acuză blocarea anchetei în cazul fraudei de la concursul pentru şefia Parchetelor.
Procurorii Direcţiei NaţionaleAnticorupţie (DNA) au încercat,ieri, să-i reţină pentru24 de ore, în vederea arestăriipreventive, pe trei dintre membrii„reţelei“ alcătuite din magistraţibănuiţi că au fraudat concursul pentruşefia Parchetelor. Nu le-a reuşit însădecât în cazul a doi dintre aceştia:procurorul argeşean Dumitru Gheorghe,acuzat că a dat şpagă 15.000 deeuro pentru funcţia de şef al ParchetuluiCurţii de Apel Piteşti şi notarulGheorghe Bucur, un fost membrual Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) care ar fi intermediat şpagaplătită de acesta.
Cel care ar fi primit mita, procurorulEugen Cojocaru, membru alcomisiei de examinare de la acestconcurs, nu a putut fi reţinut pentru căSecţia de procurori a CSM nu a aprobatacest lucru.
Din şase membri CSM,au votat doar doi
Potrivit Constituţiei în vigoare, procuroriişi judecătorii nu pot fi reţinuţi,percheziţionaţi sau arestaţi preventivdecât cu încuviinţarea CSM. Prinurmare, procurorii DNA au cerut, luniseară, Secţiei de procurori a CSM să deaaviz pentru reţinerea procurorilorDumitru Gheorghe şi Eugen Cojocaru.
Membrii secţiei s-au întrunit deurgenţă şi au luat în discuţie cerereaDNA, dar au votat diferit pentrufiecare dintre cei doi magistraţipropuşi pentru reţinere. Dacă avizulpentru magistratul din Piteşti s-a datfără probleme, alta a fost situaţia încazul lui Eugen Cojocaru, procuror dinParchetul General desemnat tot deCSM în comisia de examinare. Doidintre CSM-işti au anunţat că se abţin,iar voturile altor doi membri au fostanulate pentru că au dat buletinelenecompletate.
Prin urmare, nu s-a putut forma omajoritate în Secţia de procurori caresă aprobe reţinerea lui Cojocaru.Astfel, CSM a permis ca doarprocurorul bănuit că a dat mită să