Un recent studiu realizat de Autoritatea Nationala de Reglementari in domeniul Energiei (ANRE) impreuna cu "Electrica" arata ca in anumite conditii de consum pentru abonatii casnici tarifati la "social" este mult mai avantajos sa-si aleaga un tarif superior. De exemplu, odata depasit pragul de 110kWh/luna diferentele in plus la tariful social fata de cel de tip monom cu rezervare devin vizibile, iar persoanele care au ales tariful social risca sa cheltuiasca sume mai mari decit daca ar fi ales un alt tarif. Explicatia este simpla si reiese chiar din structura pe transe de consum stabilite in cazul tarifului social. Concret, potrivit reglementarilor in vigoare, un consum zilnic de pina la 2 kWh este tarifat la "social" cu 0,16 lei/kWh, consumul zilnic intre 2 kWh si 3 kWh se factureaza cu 0,39 lei/kWh, iar ce depaseste 3 kWh/zi se factureaza la 0,78 lei/kWh. De mentionat este ca tariful monom cu rezervare este format din doua elemente: un pret de rezervare, mai exact un fel de abonament, de 0,14 lei/kWh/zi, si un pret pentru curentul consumat de 0,29 lei/kWh, indiferent de cantitatea de energie consumata.
Iata un exemplu de calcul al facturii in cazul unui consum de 70 kWh/luna atit in cazul tarifului social, cit si celui monom cu rezervare. Apoi acelasi calcul il vom relua, in cazul ambelor tarife, insa pentru un consum lunar de 120 kWh/luna.
In cazul consumului de 70 kWh lunar, avantajos pentru abonatii care au ales tariful social, factura lunara ar fi de13,5 lei, fara TVA si accize (60 kWh X 0,16 lei plus 10 kWh X 0,39 lei). Acelasi consum insa la tariful monom cu rezervare inseamna o factura mult mai mare de circa 24,5 lei (abonamentul lunar calculat 30 zile X 0,14 lei la care se adauga 70 kWh X 0,29 lei/kWh).
Raportul se rastoarna atunci cind consumul etalon este de 120 kWh/luna: la tariful social factura rezultata este de 44,7 le