»Roxana Bojariu a participat la elaborarea rapoartelor Comisiei interguvernamentale pentru schimbari climatice, organizatie care, alaturi de Al Gore, a primit Premiul Nobel pentru Pace.
» Cercetatorul sustine ca in Romania pragul "meteorologic" de suportabilitate pentru om ar putea fi atins la sfarsitul secolului.
» Romania risipeste, pentru realizarea aceluiasi tip de produs, de sase ori mai multa energie fata de statele occidentale.
Comisia interguvernamentala pentru Schimbari Climatice a fost creata in 1988 pentru a evalua impactul acestora asupra omului si a mediului inconjurator. Ca o recunoastere a complexitatii studiilor si rapoartelor intocmite, Comisia a primit, alaturi de Al Gore, Premiul Nobel pentru Pace pe 2007.
Roxana Bojariu a fost unul dintre autorii principali ai celui de-al patrulea raport discutat si in cadrul summitului pe probleme de mediu care se desfasoara zilele acestea la Bali. Cercetator la Administratia Nationala de Meteorologie, Bojariu a avut o bursa postdoctorala NATO la Universitatea Complutense din Madrid si a fost cercetator invitat la Joint Research Center (Italia), Laboratoire de Meteorologie Dynamique du CNRS (Paris, Franta), Universidad de Vigo (Spania).
Manual pentru politicieni
Comisia Interguvernamentala care a elaborat raportul a fost formata din aproape o mie de oameni de stiinta. In cadrul conferintei de la Bali, pornind de la cocluziile raportului Comisiei Interguvernamentale, mai multi cercetatori, printre care si Roxana Bojariu, au adresat un mesaj politicienilor. Acestora li s-a cerut elaborarea unui nou tratat privind schimbarile climatice.
Din considerente politice, unii semnatari ai acestui mesaj nu au dorit sa implice institutele la care lucreaza. Este cazul unor organizatii faimoase din SUA, stiuta fiind pozitia reticenta a acestei tari in ceea