Ce urmari concrete a avut faptul ca am condamnat comunismul acum un an? Ca politica publica nu poate fi doar discurs, nici chiar in TeleRomania, ea se plamadeste din acte concrete. Fiind printre cei care nu se asteptau la mare lucru, o sa fac o trecere in revista cat se poate de obiectiva.
Legea lustratiei, ca sa incep cu principala urmare fireasca, e tot unde era, adica trecuta de o singura Camera cu o majoritate de un vot, obtinuta pentru ca Mona Musca l-a adus pe Gheorghe Flutur la vot in ultima clipa. Mona Musca insa nu mai e unde era, intre timp pierzand toate infatisarile care ar fi putut-o reabilita. Dar daca in anul care a trecut legea nu a avansat, putem in schimb spune ca a dat inapoi. In primul rand, desi a existat o experienta poloneza relevanta intre timp, nici un expert nu a pus mana pe ea sa faca o forma pe care sa nu ne-o masacreze Curtea Constitutionala. O tinem la sertar, ca atunci cand ii vom da drumul sa mearga drept in sant. Al doilea, legea nu mai are campioni in PNL.
Ministrul Cioroianu a uitat ca e coautor, prins cu apararea propriei imagini de presa rauvoitoare. Restul partidului a fost prea ocupat cu apararea ministrilor caltabosari, ca si a seniorilor informatori gen Balaceanu-Stolnici, ca sa se mai ocupe cu fleacuri. Cu exceptia lui Bogdan Olteanu, care a tinut ocupata societatea civila cu promisiuni si, intre timp, a pus un ofiter pe lista, Daniel Daianu, clamand ca nu a facut politie politica. Unde o fi fost autorul legii revizuite a CNSAS, din care expres se elimina aceasta sintagma, Marius Oprea? La fund, cum se zice pe romaneste, unde e de fapt si legea CNSAS, despre care Norica imi zicea la TV, acum vreun an, ca a trecut-o atunci si pe loc. Pe scurt, legea e ingropata, Mona e singura lustrata si ma opresc aici, ca vad ca incepe sa rimeze.
Incepand de azi o sa port, la rugamintea Societatii Timisoara, o pa