Romania nu are probleme numai cu taxa auto si cu functionarea serviciului 112, ci si cu publicitatea inselatoare. Comisia Europeana a lansat, in luna august a acestui an, o procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Romaniei, pentru ca autoritatile nu au armonizat la timp legislatia nationala. Alte 12 state europene sunt in aceeasi situatie. Oficialitatile responsabile sustin ca legea a fost adoptata de cele doua Camere ale Parlamentului, urmand, ca in perioada urmatoare, sa fie promulgata de catre Presedintie. Oficialii de la Bruxelles au precizat pentru HotNews.ro ca au fost informati ca legea urmeaza a fi adoptata, posibilitatea aplicarii de sanctiuni in aceasta privinta fiind extrem de redusa.
Un comunicat de presadat miercuri de catre Comisia Europeana semnala faptul ca, "la 12 decembrie 2007, vor intra in vigoare in intreaga Uniune Europeana noi norme comunitare ample care vizeaza combaterea publicitatii inselatoare si a practicilor comerciale agresive, inclusiv interzicerea falselor oferte „gratuite” si a publicitatii bazate pe „puterea de hartuire” adresate copiilor prin intermediul internetului (indemnuri directe)".
Restrictiile sunt incluse intr-o lista neagra detaliata a metodelor interzise prin noua Directiva privind practicile comerciale neloiale (Directiva 2005/29/CE), care vizeaza in special 12 dintre practicile cele mai abuzive folosite pentru a induce in eroare consumatorii, de la publicitatea-capcana la sistemele piramidale, reportajele publicitare si afirmatiile false cu privire la proprietatile curative ale produselor. Statele membre erau obligate sa-si armonizeze legislatiile nationale in raport cu noile prevederi comunitare, pana la 12 iunie 2007. Pana miercuri, 12 decembrie 2007, noile norme trebuiau sa fie si aplicate. 14 tari au reusit, celelalte 13 state, insa, printre care si Romania, nu. Ca urmare, Comisi