Anglia se afla in plin declin istoric, dupa ce, odinioara, a fost tara care a stapanit jumatate din mapamond. Isi pierde populatia, influenta si bunastarea, e pe cale sa devina o insula preindustriala, inchisa. Insa acesta e pretul pe care trebuie sa-l plateasca pentru a-si redobadi inocenta. America e in plina ascensiune istorica, populatia si influenta Noii Lumi cresc pe zi ce trece, incet-incet va veni si bunastarea. E pe cale sa devina cea mai puternica tara de pe planeta si isi va pierde inocenta, in proces. Doua mari fresce sociale, a Angliei la intrarea in secolul XXI si a Americii, cu o suta de ani mai devreme, la inceputul secolului XX. Realizate de Julian Barnes si de E.L. Doctorow.
Julian Barnes si E.L. Doctorow au cateva lucruri in comun:
ambii sunt scriitori celebri, anglo-americani (unul britanic, celalalt american), postmoderni, in viata; ambii sunt critici vehementti ai tarilor in care traiesc si figuri de prim rang ale acestora;ambii critica, de zor, capitalismului si profita de pe urma lui; Julian Barnes, pe langa best-seller-urile sale „respectabile”, a publicat patru romane politiste, sub pseudonimul Dan Kavanagh, in vreme ce E.L. Doctorow a fost de acord ca unele dintre romanele sale sa se transforme fie in filme, fie in musicall-uri pe Broadway, fie si in una si in cealalta, in acelasi timp.
Julian Barnes, Anglia, Anglia, traducere de Cornelia Bucur, Editura Nemira, 2007
Care ar fi elementele definitorii ale Romaniei, pentru un turist care a auzit, cel mult, de Dracula? Pai, Dracula, in primul rand, Coloana infinitului sau Brancusi, cu totul, sarmalele, Voronetul, Miorita cu pasunile ondulate, slana si ceapa, Casa Poporului.
Nu am facut vreo cercetare stiintifica pentru a ajunge la aceasta insiruire, asa ca puteti adauga ce va vine in minte. Puteti sa treceti, de pilda, Sighisoara pe lista si sa