SUA si Rusia au facut schimburi neobisnuite de informatii obtinute de serviciile lor secrete in legatura cu potentialele atacuri balistice, joi, la Budapesta, in cadrul unei reuniuni in dosarul antiracheta, a declarat secretarul de stat adjunct pentru controlul armelor si securitate internationala, John Rood (foto), citat de AFP.
Potrivit secretarului de stat, discutiile au permis si avansarea in ceea ce priveste masurile de incredere dintre Washington si Moscova in legatura cu instalarea unor elemente ale scutului american antiracheta in Cehia si Polonia
"Observam in continuare o amenintare cu rachete. Este o tendinta care evolueaza si care este reala. Exista din ce in ce mai multe rachete, din ce in ce mai sofisticate, in mainile unor tari pe care le consideram periculoase, ca Iranul au Coreea de Nord.
Sistemul nu vizeaza Rusia si credem ca nici nu ar putea intercepta o racheta cu raza lunga de actiune lansata din Rusia catre Statele Unite", a adaugat John Rood.
In ceea ce priveste delegatia rusa, condusa de viceministrul de externe Serghei Kisliak, oficialii nu au putut fi contactati pentru a comenta discutiile.
Americanii si rusii au participat joi, la Budapesta, la cea de a cincea reuniune concentrata pe proiectul scutului antiracheta. Rusia vede in planul Washingtonului de a instala 10 rachete de interceptare in Polonia si un radar in Cehia o amenintare la adresa securitatii sale.
In 3 decembrie, serviciile americane de informatii au publicat un raport, potrivit carzuia Iranul si-a suspendat programul militar nuclear in anul 2003 si ar fi mai putin hotarat in prezent sa obtina bomba atomica.
SUA si Rusia au facut schimburi neobisnuite de informatii obtinute de serviciile lor secrete in legatura cu potentialele atacuri balistice, joi, la Budapesta, in cadrul unei reuniuni i